Gebruikers staan open voor alternatieve authenticatie methodes

Accenture heeft in het rapport: Digital Trust in the IoT Era,  gepubliceerd, dat de meeste consumenten steeds meer geïnteresseerd zijn in het gebruik van alternatieve authenticatie methodes als alternatief voor het gebruiken van  gebruikersnamen en wachtwoorden.

De bevindingen illustreren een potentiële vraag naar biometrische authenticatie oplossingen waarbij consumenten kijken naar het vervangen van de traditionele wachtwoord en PIN-systemen met andere authenticatie methoden.

Uit het onderzoek, gebaseerd op het Accenture onderzoek onder 24.000 consumenten in zes continenten, blijkt dat 60 procent van de consumenten vindt  gebruikersnamen en wachtwoorden omslachtig, en 77 procent is  geïnteresseerd in het gebruik van alternatieven om hun veiligheid op het internet te beschermen.

“De wijdverbreide praktijk van het typen van gebruikersnamen en wachtwoorden om in te loggen op het internet kunnen binnenkort overbodig geworden”, zegt Robin Murdoch, managing director van internet en social business segment van Accenture. “Consumenten zijn in toenemende mate gefrustreerd met deze traditionele methoden, omdat ze steeds minder betrouwbaar zijn voor de bescherming van hun persoonlijke gegevens zoals e-mailadressen, mobiele telefoonnummers en inkoop geschiedenis.”

Verificatiemethoden

Het onderzoek vindt ook dat het openstaan voor andere verificatiemethoden van land tot land blijkt te variëren, waarbij consumenten in China en India het meest openstaan voor alternatieven, respectievelijk 92 en 84 procent.

Achtenzeventig procent van de consumenten in  Brazilië, Mexico en Zweden en 74 procent in de Verenigde Staten, zijn ook bereid om ander authenticatie methoden dan gebruikersnamen en wachtwoorden te overwegen. De Nederlandse consument neemt hierin nog een afwachtende houding in.

“Als hackers meer verfijnde en minder voor de hand liggende methoden gebruiken,  worden wachtwoorden niet langer gezien als het definitieve antwoord op de beveiligingsvraag”, zei Murdoch. “Traditionele on-step wachtwoorden worden nu gekoppeld aan alternatieve methoden die biometrische technologieën gebruiken, zoals vingerafdruk herkenning en two-step device verificatie. In de komende jaren zullen we waarschijnlijk veel meer consumenten deze en andere alternatieve methoden zien omarmen. “

Uit het onderzoek blijkt ook dat wereldwijd 46 procent van de consumenten er alle vertrouwen in hebben dat de veiligheid van hun persoonsgegevens gewaarborgd is.

Avantess-IAM onderzoekt de combinatie van biometrie en toegangscontrole als alternatieve authenticatie methodes, door samenwerking te zoeken met leveranciers van biometrische multifactor authenticatie oplossingen.