Top 15 cybersecurity bedreigingen Europa

De ontwikkeling van de cybersecurity bedreigingen in 2015 is indrukwekkend in één ding: het gemak waarmee de ontwikkeling daarvan zich zonder grote “hypes” in de media voltrekt.

Cybersecurity bedreigingen zijn geëvolueerd, en volgen twee ontwikkeling trends.

Effectieve eenvoud, bereikt met een reeks van “low-tech” zeer efficiënte infectie methoden.

En effectieve complexiteit, bereikt met de volgende generatie malware en aanvalsvectoren.

Onderstaande figuur geeft een overzicht van de top 15 cybersecurity bedreigingen en trends dreiging in vergelijking met de bedreigingen van 2014.

Top 15 cybersecurity bedreigingen Europa:

top-15-cyber-bedreigingen-in-europa

De conclusies van het onderzoek door ENISA in 2015 zijn onderverdeeld in drie categorieën: beleidsconclusies, business conclusie en conclusie. Hierbij de belangrijkste niet technisch georiënteerde conclusies.

Beleidsconclusies:

– Bevorder vrijwillige rapportage en het uitvoeren van de analyse van gemelde incidenten en te recycleren resultaten voor een betere planning van de verdediging.
– Verspreidt kennis van cybersecurity-bedreigingen over alle spelers in de cyber-space, met inbegrip van eindgebruikers.

Zakelijk conclusies:

– Vereenvoudig het delen van kennis over de inhoud van de bedreigingen met de stakeholders voor het creëren van meer begrip en toepassing voor een breder publiek.
– Investeer in het verbeteren van het beheer van kwetsbaarheden.

Conclusies van het onderzoek:

– Ontwikkel toegepaste statistische modellen om de vergelijkbaarheid van cybersecurty bedreigingen en incident informatie te vergroten.
– Ontwikkel nieuwe modellen van security besturingselementen die kunnen worden opgenomen in complexe, intelligente eindgebruikers omgevingen.
Details voor alle bovengenoemde punten zijn te vinden in het rapport van European Union Agency for Network and Information Security (ENISA): Threat Landscape 2015 (ETL 2015).